Allhelgonadagen - kundservice stängt 31 oktober

På lördag, den 31 oktober, kommer Sveriges kyrkogårdar att fyllas av ljus som lyser upp i mörkret. Vi på magasinera.com vill också ägna dagen åt att minnas våra nära och kära som inte längre finns bland oss. Därför håller kundservice stängt under lördagen.

På Nordiska museets sida går att läsa att Alla helgons dag alltid firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år sammanfaller högtiden med Halloween, en tradition som uppstått genom influenser från olika länder, kulturer och tidsåldrar.

I Sverige har den sekulära traditionen med påskkärringar i viss mån ersatts av Halloweenfirandet. Fester hålls och barn klär ut sig för att gå runt i grannskapet för att be om godis, genom att hota med bus. Exakt hur Halloweenfirandet kommer att gestalta sig i år, återstår att se. Ett är säkert, det kommer inte att bli som vanligt med strikta krav från Folkhälsomyndigheten att hålla avstånd till varandra och undvika folksamlingar.

Spå vinterväder

Traditionellt sett har Allhelgonadagen i Sverige firats genom att tända ljus på gravarna. Tittar vi ännu längre tillbaka, har det historiskt sett vid denna tidpunkt på året funnits många ritualer där döden varit det stora temat, men även arrangemang knutna till skörd och grödor har funnits.

Enligt Nordiska museet ska den 1 november, i det gamla bondesamhället, ha använts för att förutsäga vintervädret. Det ska ha sagts att "Om solen inte skiner så länge att man hinner med att sadla en häst, så blir det en mycket snörik vinter". Vi får väl se.

Inflyttning på lördag

Oavsett om vi kommer att hinna sadla hästen den 1 november, eller inte medan solen skiner, håller kundservice stängt på lördag. Vill du flytta in i ditt förråd just denna dag? Kontakta kundservice i god tid på fredagen för att säkerställa ditt tillträde. Klockan 10.00-14.00 på söndag, är vi åter på plats.

Trevlig helg!

Team magasinera.com

Källa: Nordiska museet för mer spännande läsning