Så får du ut mer av din magasinering

Tio smarta tips som är bra att ha i åtanke när du ska flytta in dina saker.

Du har valt att ställa in dina saker i ett förråd. Klokt gjort. Nu är det bara själva inflyttningen kvar. Här följer tio tips som du bör läsa och ta till dig för att tiden som magasinerare ska bli så bra som möjligt.

10 smarta tips när du ska hyra förråd

  • Packa inte för tungt. Visst, det kan tänkas vara en bra idé att fylla lådorna med så mycket som möjligt. Men kom ihåg att du ska orka bära lådan och eventuellt ställa den på en hylla. Använd en pall om du behöver nå högt upp. Var rädd om dig.

  • Planera. Det är skillnad på att stuva undan mormors porslin och att säsongsförvara gräsklipparen som snart ska användas igen. Har du saker som du vet att du inte kommer att behöva på ett bra tag? Ställ dem längst in. Placera saker du använder då och då närmast dörren.


  • Märk upp lådorna. Det kan kännas självklart idag att du minns vad du lagt i vilken låda, men det är inte säkert att minnet är med dig om ett år när du behöver just den där saken. Skriv på både lång- och kortsida, så ser du tydligt oavsett hur lådan står.


  • Ställ på klossar. För att maximera ventilationen i ditt förråd rekommenderar vi att du dels lämnar lite yta mellan saker och väggar, dels ställer dina saker på träklossar. Vi har laddat med klossar i anslutning till förråden, ta för dig!

  • Använd höjden. Högt i tak är alltid bra, i synnerhet när det gäller förråd. Använd hela förrådsytan, ställ tunga saker eller lådor i botten och låt de lätta ta plats högst upp.


  • Lämna utrymme åt dig själv. Fyll upp ditt förråd med så mycket du bara kan, men försök lämna en yta där du själv får plats. Då slipper du lyfta ut allt för att komma åt lådan som står längst in.


  • Håll luften ren. Om du ska ställa undan en gräsklippare eller lövblåsare behöver den vara tömd på bensin.


  • Skydda sakerna. Skydda dina möbler och sängmadrasser med lämpliga överdrag. Var extra noggrann med att försluta äkta mattor, äkta pälsar och andra naturmaterial väl. Vi rekommenderar starkt att du väljer skydd i form av boxar eller folie i plast, då minimerar du risken för malangrepp, eller att du själv sprider mal till dina medhyresgäster.

  • Optimera ytan. Med lite smartness kan du få plats med stora mängder saker på liten yta. Använd till exempel ett kylskåp för förvaring av andra saker som textiler, böcker och cd-skivor. Sätt en kil under dörren till kylar och frysar för luftventilation. Skruva isär möbler med löstagbara ben, skivor eller andra delar. Stapla stolar med handdukar eller filtar mellan sitsarna.